200 man? Lieve help, dat kan ik niet aan……..

Deze morgen ging ik dus naar de begrafenisonderneming in ons dorp om afscheid te nemen van oma

Uitvaartcentrum-Kalmthout_d

het was heel vroeg, om half 11 vertrok ik van huis want vanaf kwart voor 11 konden wij afscheid nemen om daarna naar de koffie tafel te gaan in “de zonnedauw”

Fortuna haar familie en vrienden komen uit Nederland dus een grote lokatie is wel wijs,want zo vroeg in Kalmthout zijn is ook vroeg vertrekken uit Holland

Na het afscheid met oma gingen ze dus in groepjes richting de koffie tafel

Oma zag er zo anders uit. Ze lag er heel vredig en mooi, ja echt ze lag er als een koningin maar het was precies niet oma, ze zag er zo anders uit. Mooi maar anders

Fortuna spoorde mij aan ook naar de koffie tafel te gaan want iedereen ging daarnaartoe en ze had plaatsjes voor 200 man voorzien

Ma wablief, 200 man!!! scared and sweating emoticonscared and sweating emoticondaar ben ik veel te verlegen voor scared and sweating emoticondat durf ik niet, om in mijn uppie tussen al die vreemde mensen te zitten afraid emoticondat durf ik echt ,met de beste wil niet, dus ging ik daar niet naartoeanimated no emoticon ik heb gezegd dat ik deze week es binnensprong, haar broer uit Indonesie is dan nog bij haar logeren maar dat kan ik wel aan i'm happy emoticon ik weet zeker dat ik dat wél ga durven

Deze middag ben ik nog even rap de grens over road rage smiley want wj waren weer vleesloos en met de examens moeten de kindjes genoeg eiwitten en krachtige dingen binnen hebben zodat ze er goed tegenaan kunnen, dus kuier ik met mijn karretje door de Emtee, en o wat een geluk zeg! De pitavlees was in de aanbieding, 5€ voor een hele kilo i'm happy emoticon en de gehakt was ook niet duur 4€ voor een kilo, dus mijn karretje halfvol gelaaien zodat we 4 dagen vlees hebben, moet ik daar weer niet aan denken, vandaag krijgen ze pita want Joël is hier dan ga ik ze niet opschepen met warmoes met gehaktballen

Gezond ishet wel, maar niet iedereen lust dat

Wisten jullie trouwens dat de mérde slakken hier mijn pompoenplant en mijn courgetteplant hebben soldaat gemaakt you suck smiley en die waren al groot!! Pot jan drie dubbeltjes toch! moet ik weer nieuwe halen en rond den deez ga ik mosselschelpen strooien!! nu heb ik dus nog altijd geen deftige pompoenplant en dan hopen dat de aveve nog heeft of ik kan het anders schudden dit jaar, zal ik maar ineens 3 courgetteplanten halen en ze eerst in een gewone pot houden voor ik ze in de volle grond zet?

Ik heb het precies toch niet zo mee dit jaar, eerst dolf die alles plat trapt, de eerste pompoenplantjes die ik zelf heb gezaaid en opgegeten zijn door slakken, net zoals mijn peterselie

Is er iets dat die slakken niet lusten?

en wat niet door de slakken werd gegeten werd door dit beest kapot geknipt

hmm misschien moet ik het opgeven en gewoon groenten in de winkel kopen facepalm hand gesture smiley

Veel gemakkelijker en op de boerenmarkt is er een biokraampje daar hebben ze ook lekkere groenten en fruit i'm happy emoticon ik heb daar vanmorgen trouwens propolis gehaald, hmmm ik ga dat proberen op ons Minouche, wie weet loopt ze binnen kort springleven rond……..

hier een artikel van de imkerbond over propolis

 

Toepassingen van propolis

Uit het “Federaal Imkersblad” 16de jaargang jan./feb. 2013

Men zegt dat propolis het meest natuurlijke antibioticum is dat ooit door de mens is ontdekt. Het merkwaardige is echter dat deze ontdekking 2.000 jaar geleden heeft plaats gevonden. Er zullen heel wat mensen zijn die nog nooit van propolis gehoord hebben, terwijl oude kruidenboeken al propolis voorschreven voor ontelbare aandoeningen, en dat de bacteriewerkende eigenschappen al bekend zijn sinds het begin van de geschreven geschiedenis.

Het gebruik van propolis in de populaire geneeskunde dateert vanuit de Oudheid. Egyptenaren, Inca’s,Grieken en Romeinen namen hun toevlucht tot propolis omwille van zijn helende eigenschappen en de herstelling van de huid. Vanaf de 12de eeuw heeft de kwakzalverij in onze streken een belangrijke plaats aan propolis toegekend bij bepaalde voorbereidingen voor uitwendig gebruik. Men heeft tot de laatste 30 jaar moeten wachten totdat de onderzoeksmethodes konden bewijzen dat propolis zo actief en belangrijk was dan ‘de ouden’ wel dachten.

Propolis wordt thans bij de wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als een belangrijk aandeel binnen de voedingsleer en natuurgeneeswijze. Het zal ongetwijfeld aan populariteit winnen door zijn vele toepassingsmogelijkheden. Concentraties van flavonoïden blijken verantwoordelijk voor de grote antibiotische werking van propolis.

Flavonoïden bieden enorme heilzame effecten. Hiervan zijn er inmiddels 41 door de wetenschap erkend. Men kent o.a. de werking toe in de bevordering van de haargroei, maar ook op de bloedsomloop en bloedvaten.

Flavonoïden werken urineafdrijvend en stimuleren tevens de galproductie, verder weet men dat de functie van verscheidene endocriene klieren positief wordt beïnvloed, inclusief de zwezerik, schildklier, alvleesklier en de adrenaline klieren of bijnieren. Flavonoïden zijn niet alleen antibacteriologisch, maar ook actief bij behandeling van zweren, reumatiek, griep, verkoudheid, ademhalingsstoornisssen, radioactieve stralingen en catarrale darmvliesontsteking.

Als datzelfde product ook nog eens in staat is de genezing van maagzweren te bevorderen en een grote variëteit van chronische kwalen kan genezen, dan geeft dat een extra dimensie aan de prestatie van dat product.

Propolis geeft ons uit de natuur de machtigste en meest veelzijdige hulp in aanvulling op ons voedsel. Bij velen ishet niet bekend dat het een positieve werking heeft op stressproblemen en op gewrichten. Men kan er niet meer om heen. In alle delen van de wereld heeft propolis de resultaten bij artsen versteld doen staan. Overigens beseft men maar al te goed dat dit nog maar het begin is en dat de mogelijkheden van de genezende werking voorlopig onbeperkt lijken.

Herkomst van propolis

Onze honingbijen verzamelen harsen als basismateriaal op de knoppen van populieren, berken, dennen, enz. Onder invloed van het kauwen en het toevoegen van speeksel ontstaan er nog andere stoffen. Het afgewerkte product wordt propolis genoemd. Voor de bijen is propolis van vitaal belang om te overleven. Het beschermt hen niet alleen tegen ziekten maar ook tegen ongunstige klimatologische omstandigheden zoals wind en koude.

Propolis bestaat uit meer dan 100 stoffen

50 à 55% harsen balsem,30% was, 8 à 10% geurige etherische oliën, 5% vaste stof, zoals pollen, vetten, aminozuren, organische zuren, samengestelde ethers van gelijkwaardige alcohol en sporenelementen, zoals koper, ijzer, mangaan, zink en andere. Verder nog aminozuur, phytonciden en antibiotica. Daarbij nog een hoog vitaminegehalte van de B-groep, maar ook E, C, H en P,alsmede provitamine A, omdat het stuifmeel voor 4 à 10% deel uitmaakt van de samenstelling. Propolis is een eeuwenoud middel dat weer in de belangstelling komt. Het werd op grote schaal gebruikt bij oorlogsslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Oostbloklanden en zit reeds meer dan 20 jaar in hun gezondheidssysteem. In Nederland, Frankrijk en Duitsland is het een vrij goed gekend product, maar in ons land is het nog vrij onbekend.

Overgevoelig

1 op 2.000personen is overgevoelig voor propolis! Doe daarom vooraf de volgende test: leg 1 druppel op je pols en laat opdrogen. Is de plek de dag erna niet ontstoken, dan ben je niet allergisch en kan propolis heel nuttig voor je zijn.

Algemene dosering:

(4 x per dag)

van 1tot 3 jaar: 1 druppel

van 3 tot 6 jaar: 2 druppels

van 6 tot 12jaar: 3 druppels

vanaf 12jaar: 4 druppels

Je kan de druppels rechtstreeks in de mond laten druppelen. Maar als de smaak je niet bevalt, dan doe je de druppels op een stukje brood of op een lepeltje honing of op een klein stukje rietsuiker. In ieder geval moeten de druppels door het speekselvan de mond langzaam worden opgenomen. Wanneer de klachten minder worden, probeer je het aantal innames langzaam te verminderen: van 4 naar 3 enz. Na het verdwijnen van de klachten kan je via een korte periode van 1-maal per dag stoppen met het innemen. Bij gebruik van een crème of zalf, uw kleren beschermen met plastiek-folie. Vlekken dadelijk verwijderen met alcohol.

Devolgende werkingen kunnen aan propolis worden toegeschreven:

• anti-bacteriële werking, doordat het bacteriën doodt dan wel in hun groei afremt,

• anti-virale werking door groeiremming van virussen,

• remt groei van schimmels,

• versterkt de werking van antibiotica,

• remt ontstekingsreacties,

• werkt anti-reumatisch,

• remt slagaderverkalking en trombose,

• stimuleert bloeddoorstroming,

• werkt tegen pijn en jeuk,

• is anti-allergisch,

• stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties,

• heeft mogelijk een gunstig effect tegen kanker,

• herstelt vitaliteit bij algehele malaise,

• krampstillende werking op de darmspieren,

• stimuleert de galafvloed,

• versterkt de werking van vitamine C,

• gaat bederf van voedingsmiddelen tegen.

Gebruiksaanwijzing

Aften: enkele druppels op een wattenstokje doen en de ontstoken plek aanstippen (enkele seconden aanhouden) en dit ’s morgens en ’s avonds.

Acné: ontstaat in de puberteit en heeft te maken met veranderingen op het gebied van de hormonen. 4 x per dag druppels innemen. 2 x per dag puisten aanstippen met druppels of zalf. Ook stuifmeel werkt positief op de hormonen.

Amandelontsteking – Angina: minstens 4 x per dag druppels innemen en langzaam in de mond laten smelten.

• Artrose: 4 x per dag druppels innemen, ook pijnlijke gewrichten 1of 2x per dag met propoliszalf insmeren. Er volgt geen genezing, maar wel een verlichting van de pijn.

Astma: gewone medicijnen blijven innemen en om het uur 4 sterke propolisdruppels innemen bij een opkomende aanval. Bij gebruik van propolis, 95% aanvalsvrij, tegen 50% met gewone medicijnen (propolis versterkt de werking van de gewone medicijnen) eventueel dan nog 1 x per dag een stoombad (10 propolisdruppels in heet water met handdoek over het hoofd).

Brandwonden: lichte wonden: om het half uur zalf smeren, maar eerst de wonde afkoelen met water.
• Diarree: 4 x per dag druppels innemen met een stukje brood en inslikken met water.

• Doorligwonden: ter voorkoming 2 x per dag de zalf gedurende 1 minuut inwrijven. Bij behandeling de wondomtrek een halve minuut insmeren. Niet op de wonde en 4 x per dag druppels innemen.

• Eczeem: reageert zeer goed op propolis. 4 x per dag sterke druppels innemen. 2 x per dag de plekken insmeren met druppels. Na een week overgaan op de zalf (zie boek ‘Geneeskracht van propolis’).

• Eeltvorming: hier heeft propolis een verbluffend resultaat. 1 x per dag sterke druppels innemen en 2 x per dag de eeltvorming met de druppels insmeren. Als de kloven dicht zijn, 1x crème gebruiken. Na de derde week, uitwendig nog alleen de zalf.

• Eksterogen: 2 x per dag aanstippen met propolisdruppels. Indien geen resultaat: 4 x per dag druppels innemen.

• Gehoorgangontsteking: propolis werkt tegen bacteriën en schimmels. ’s Morgens en ’s avonds voorzichtig de gehoorgang met een wattenstokje en enkele druppels inwrijven.

• Griep: propolis is een virusdodend middel dat tegelijk de weerstand oppept. Begin ermee in een zo vroeg mogelijk stadium. 4 tot 5-maal per dag druppels innemen.

• Hooikoorts: 2 maanden voor het hooikoortsseizoen 4 x per dag sterke propolisdruppels innemen gedurende 4 weken. 1 week voor het hooikoortsseizoen opnieuw dezelfde kuur gedurende 1maand. Onderzoekingen wijzen uit dat 64% van de patiënten er baat bij heeft. Daarvan zijn er 39% die zich genezen verklaarden na een kuur van 3 à 4 jaar.

• Haaruitval: (door huidziekte: 82 % genezingen) 4 x per dag druppels innemen. De huid dagelijks insmeren met druppels. Normaal na 3 weken nieuwe haargroei.

• Insectenbeten: omwille van zijn jeukstillende werking komt propolis goed van pas. Gebruik druppels of zalf als eerste hulp.

• Jicht: 4 x per dag druppels innemen. 2 x per dag zalf smeren op de pijnlijke plaatsen. Indien na een week geen resultaat, de dubbele hoeveelheid innemen. Doe een kuur van minstens 3 weken.

• Keelontsteking . klierontsteking: 4 tot 5 x per dag druppels innemen en traag in de mond laten smelten. Behandeling aanhouden tot de pijn ruimschoots verdwenen is (minstens 2 dagen).

• Koortsblaar: tracht te behandelen vóór de blaar ontstaat (strak of prikkelend gevoel aan de lip). Om het uur de plek aanstippen met propolisdruppels. Is er toch een blaar, dan 3 x per dag aanstippen.

• Kiespijn: de pijnlijke plaats met een wattenstokje aanstippen.

• Kopvalling . verstopte neus: 3 x per dag een stoombad nemen van 10druppels propolis in heet water en inademen.

• Luieruitslag: gebruik ’s morgens en ‘savonds propoliszalf. De billetjes van de baby goed laten luchten.

• Likdoorns: (virusinfectie) 2 x per dag aanstippen met propolisdruppels. Indien geen resultaat na 2 weken, dan neemt men 4 x per dag de druppels in om het afweersysteem te stimuleren.

• Maagontsteking: 15tot 30 minuten voor de maaltijd de sterke druppels in een gelatine capsule doen. Met wat water doorslikken. Na 4 à 5 dagen is men genezen. Neem echter wel een maagsparend dieet.

• Maagzweer: dezelfde behandeling als bij maagontsteking. Binnen enkele dagen treedt verbetering op. Doe de behandeling totdat de pijn ruimschoots verdwenen is (92 % genezingen).

• Neusbijholteontsteking: 4 à 5 dagen 4 tot 5 x per dag propolisdruppels innemen. Gedurende maximum 1 week, een druppel opsnuiven terwijl men een neusgat dichthoudt. 1x per dag is voldoende.

• Paradontose: dagelijks het tandvlees insmeren met de druppels.

• Psoriasis: de dokters hebben hier weinig te bieden. Onderzoeken bevestigen dat er bij een redelijk aantal mensen bevredigende resultaten zijn. Gebruik propoliszalf op de huid tegen de ruwe schilfering. Het inwendig gebruik blijkt ook hier het belangrijkste. Vier à 5-maal per dag sterke propolisdruppels innemen. Een behandeling is het proberen waard (zie ook het boek ‘Geneeskracht van propolis’ van Wiebe Braam).

• Prostaatontsteking: (zeer pijnlijk), neem de eerste 3 dagen 8 druppels 4 x per dag. Na de derde dag nog 4 druppels per keer. Minstens 10dagen behandelen. Smeer 2 x per dag propoliszalf op de huid boven de prostaat. Genezing bij een redelijk aantal gevallen.

• Schimmels: (zwemschimmel, kloofjes in de mondhoeken, spruw), enkele malen aanstippen met druppels op een wattenstokje (prikt wel even). Gedurende 1 à 2 dagen volhouden .

• Steenpuisten: indien er veel steenpuisten zijn, 4 x per dag propolisdruppels innemen en de puisten met druppels aanstippen. Indien er slechts enkele puisten zijn, dan alleen aanstippen. Genezing volgt na +/- 1week.

• Tandvleesbloeding: 1x per dag met een wattenstokje na de maaltijd en na het tandenpoetsen het tandvlees bestrijken met druppels.

• Tongbranden: enkele dagen ’s morgens en ’s avonds de mond spoelen met 5 druppels.
• Tenniselleboog: 3 x per dag dik insmeren met propoliszalf en bij hardnekkige gevallen een dunne plastiek en een verbandomslag eromheen doen. Eerst zal er meer pijn zijn, maar na de derde dag volgt een spectaculaire verbetering. De arm moet blijven rusten gedurende een drietal weken, want de ontsteking moet kunnen genezen {80 % genezingen}.

• Vrouwenziekten, witte vloed: propolis werkt menstruatieregelend en pijnverminderend. Het werkt tegen eierstok- en baarmoederontstekingen. Neem4 x per dag 5 druppels.

• Wratten: {virusinfectie} drie weken ’s morgens en ’s avonds aanstippen met propolisdruppels. Indien na 1 week geen resultaat, worden propolisdruppels 4-maal per dag ingenomen om het afweersysteem tegen virussen te stimuleren.

• Zweren: bij een dragende wond of zweer werken propolisdruppels beter dan zalf {2 x per dag}. Het inslikken van propolis is alleen nodig wanneer er na een week geen verbetering te zien is of wanneer er sprake is van veel of regelmatig terugkerende zweertjes. Indien de wond na 2 weken nog geen teken van genezing vertoont, raadpleeg dan een dokter. Er kan dan sprake zijn van algehele verminderde weerstand.

• Ziekte van Crohn: propolis kan hier verbluffende resultaten geven. Gebruik eenmaal per dag speciaal met propolis gevulde capsules die pas in de darmen uiteenvallen {zie boek ‘Geneeskracht van propolis’}.

• Ziekte van het zenuwstelsel: ziekte van Parkinson, spierdystrofie, slechte bloeddoorstroming van de hersenvaten, anorexia nervosa. Bij voornoemde aandoeningen gaat het vaak om ziekten waar men weinig aan kan doen. Daarom is het helemaal niet gek om toch gedurende 1 à 2 maanden propolis te proberen. Op tal van congressen o.a. het Internationale Apimondiacongres {1979} en Canadieu {1983} werd aan de hand van proeven bevestigd, dat propolis een positieve werking heeft op de ziekten van het zenuwstelsel. Ook leverontstekingen, geelzucht, hemorrioden {aambeien} en verstopping mogen gerust met propolis behandeld worden, maar hier mag een dokter niet overbodig zijn!

Propolis en mogelijke allergische reacties

Als we de knoppen van de zwarte populier (Populus nigra) nader bestuderen dan blijken ze kleverig te zijn en lekker te ruiken. Deze populier komt van nature in ons land voor. Het ‘zwarte’ zou te maken hebben met de nogal donkere kleur van het timmerhout ervan afkomstig. Ze staan vooral langs beken, rivieren en in vochtige dalen. De Italiaanse populier, cv. ‘ltalica’ is een zuilvormige cultivar afgeleid van P. Nigra. Dit zijn indrukwekkende monumentale bomen, vooral als ze in een rij zijn geplant. Ook deze staan bij voorkeur op bovengenoemde plaatsen. Volgens de geschiedenis zijn ze daar geplaatst, toen Phaeton, omdat hij zo roekeloos de zonnewagen reed, door de vertoornde Jupiter in de rivier de Po geslingerd werd. Zijn zeven zusters, de Heliaden, zaten op de oever en weenden zo bitter dat zij in bomen werden veranderd en hun tranen in amber. Men zegt dat de zwarte populier het geslacht vertegenwoordigt dat de treurende zusters in zich bewaren en van de tranen balsem maakt.

Zoals gezegd zijn de knoppen van P. Nigra bedekt met een bruine kleverige stof. Deze stof wordt door bijen gebruikt als bouwmateriaal om gaten in de kast of korf te dichten. De bijen maken een mengsel, somsmet harsenvan knoppen van andere boomsoorten en ook met speekselen was. Dit mengsel noemt men bijenlijm (bee-glue) ofwel propolis {uit het Grieks ‘voor de stad’, waar in die tijd de bijenkorven stonden}. Het is een lipophile stof met een geelbruine tot donkerbruine kleur. De consistentie is hard-wasachtig bij lage temperaturen en harsachtig-kleverig bij opwarming. De bijen verzamelen het dus van de knoppen en vormen er met hun kaken balletjes van. Mogelijk mengen ze het met bijenwas (cera flava).

Verder wordt propolis gebruikt om dode indringers te balsemen om verderf in de korf te voorkomen. In propolis zijn dan ook veel dode insecten te vinden. Imkers schatten dat een bijenvolk per jaar een paar honderd gram propolis kan verzamelen. Uiteraard komen deze mensen frequent in contact met propolis bij het schoonmaken en leeghalen van de raten.

Contactallergie

In 1915 werd voor het eerst melding gemaakt van een contactallergie voor propolis bij een imker. Sindsdien zijn tot 1987 tweehonderd gevallen gepubliceerd. Tot voor kort was het bij uitstek een beroepsziekte bij imkers. Echter door bovengenoemde huidige trend zijn veel mensen die ‘biocosmetica’ en ‘natuurlijke geneesmiddelen gebruiken, blootgesteld aan propolis waardoor een flinke toename van propolisallergie bij de gewone bevolking te zien is.
Ook mensen die in ‘het groen’ werken zijn niet gevrijwaard tegen propolisallergie. Een geval ervan is beschreven, namelijk een boomchirurg die met populieren werkte. Een laatste ziektegeschiedenis werd beschreven in 1993 in een dermatologisch tijdschrift over een 50-jarige gezonde vrouw met een heftig jeukende huidaandoening aan de voet. Ze had onlangs van een ‘natuurgenezeres’ propolistinctuur gekregen voor de huid en propolisdruppels om te slikken. Daags na de inname en applicatie kreeg zij een jeukende zwelling in de keel, mondholte en lippen. Het eczeem op de voet verergerde. Bij onderzoek met lapjesproeven bleek zij een forse allergie voor propolis te hebben; maar ook voor perubalsem.

Kruisallergie

Het is gebleken dat van alle patiënten met een propolis-allergie 50 % ook een perubalsemallergie heeft (kruisallergie). In perubalsem zitten ongeveer 16stoffen, waarvan er enkele overeenkomen met stoffen die voorkomen in propolis.

Samenstelling

In 1991 heeft men met behulp van gaschromotografie de aanwezigheid van 150 stoffen in propolis vastgesteld. De meeste van deze stoffen zijn ook aanwezig in exsudaat van populierknoppen, die immers de belangrijkste bron zijn voor de propolisaanmaak.

Deze stoffen zijn grofweg als volgt in te delen:

• vrije aromatische zuren, zoals benzoëzuur, kaneelzuur, caffeïnezuur, coumarinezuur en ferulinezuur

• flavonoïden

• terpenoïden

• benzyl, methylbutenyl, cinnamyl en estersvan deze zuren

• chalconen.

Het blijkt dat propolis en perubalsem tenminste 15 bestanddelen gemeen hebben, o.a. benzoëzuur, benzylbenzoaat, benzylferulaat, coniferylbenzoaat, kaneelzuur, kaneelalcohol, farnesol en vanilline.

Overigens kan de samenstelling van propolis sterk variëren omdat het een natuurlijk product is.De samenstelling hangt immers af van de populierensoort waar de bijen op vliegen.

Allergenen

Bij uitgebreid onderzoek is gebleken dat de volgende stoffen uit propolis het sterkst sensibiliserend vermogen hebben: 3 methyl butenylcaffeaat, farnesylcaffeaat, geranylcaffeaat, benzylcaffeaat en benzylisoferulaat. Concluderend kan men zeggen dat propolis behoort tot de sterke sensibilisatoren in ons leefbestel, o.a. tengevolge van de aanwezigheid van de esters van caffeïnezuur met als prototype 3 methyl butenylcaffeaat.

 

 

 

 

Plaats een reactie